A Dobó István Vármúzeum és az Egri Vár

.

  • 2016-05-11
  • Comment: 0

Eger vára a 16. században, a török megszállás miatt három részre szakadt Magyar Királyság végvárrendszerének, „Európa védőpajzsának” fontos erőssége volt. Ezer éves történetének leghíresebb eseménye az 1552-es ostrom, amikor a Dobó István által vezetett kétezer fős védősereg közel harmincszoros török túlerővel szemben megvédte a várat. Elsőként a korabeli krónikás, Tinódi Lantos Sebestyén örökítette meg históriás énekében a győzelmet, amely további irodalmi és képzőművészeti alkotások közvetítésével vált a nemzeti emlékezet részévé. Eger védőinek a magyar hőskultuszban betöltött szerepét Gárdonyi Géza Egri csillagok című nagyhatású regénye, illetve az ebből készült film erősítette tovább.

Ma a vár nemzeti emlékhely, melyben a Dobó István Vármúzeum működik, ami Magyarország egyik leglátogatottabb vidéki múzeuma. A legendás erőd az utóbbi években nagy változásokon ment át, s ez a munka még folytatódik. Európai uniós támogatással megvalósuló turisztikai attrakciós fejlesztések eredményeként a látogatók előtt több évtizede lezárt területek nyílnak meg, új bemutató- és rendezvényterek alakulnak ki, és számos új látványossággal gazdagodik a vár.

A Dobó István Vármúzeum június 25-én, a Múzeum Éjszakáján éjfélig várja a látogatókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .