Fesztivál 2016

Beszámoló

 

 1. Kaláka Fesztivál

Eger

 1. június 23-26.

fővédnök: Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere

 

 

Ötödik alkalommal rendeztük Egerben a Kaláka Fesztivált, sorrendben ez volt a 37.

A Kaláka Fesztivál Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja.

 

A rendezvénysorozat összművészeti: koncertek, kiállítások, gyerekprogramok, kézműves vásár, templomi hangversenyek, városismerkedési játék.

A Kaláka Fesztivál időpontja – hagyományosan – június utolsó hétvégéje, ami ebben az évben egybeesett június 25-én, a Múzeumok éjszakájával (MúzÉJ) .

 

A 37. Kaláka Fesztivál bekapcsolódott a város kulturális intézményeiben megrendezésre kerülő Múzeumok éjszakája programsorozatba: Dobó István Vármúzeum, Egri Kulturális és Művészeti Központ (Templom Galéria, Vitkovics-ház), Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár.

 

PROGRAMHELYSZÍNEK

 

 • Bélapátfalva, Apátság (június 23.) – Verskoncert
 • Eszterházy tér (június 24 – 26.) – családi programok
 • Dobó István Vármúzeum (június 24 – 26.) – koncertek felváltva két színpadon (PalotaSzínpad, PanorámaSzínpad);
 • Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár (június 24.) „Arcok” c. kiállítás megnyitója
 • Templom Galéria (június 25.) – „Az én szívemben boldogok a tárgyak” c. kiállítás megnyitója
 • Vitkovics-ház (június 25.) – koncert az „Íme az ember” c. kiállításon
 • Ciszterci templom (június 25.) – bibliai koncert
 • MúzÉj-játék (a Múzeumok éjszakájához kapcsolódva)
 • Eger-regE Túra (feladatlapos játék) Eger múzeumai és kiállítóhelyei

 

 

PROGRAMOK

 

Verskoncert – június 23., Bélapátfalva, Apátság 

költővendég: Szabó T. Anna, Laczkfi János, verséneklő: Kaláka együttes;

Családi programok – június 24-26., Eszterházy tér (ParkSzínpad)

Mindhárom nap (június 24-én délután 2-től este 9-ig, 25-én délelőtt ½ 11-től  

éjfélig, június 26. délelőtt ½ 11-től este 9-ig) családi programok: koncertek, mesejátékok, bábelőadás,

a téren népművészeti vásár, kézműves foglalkozások, mesterség-bemutatók,

Koncertek – június 24-25., Dobó István Vármúzeum felváltva két színpadon (PalotaSzínpad, PanorámaSzínpad)

Június 24.: Apnoé együttes, Téka együttes, Ifj. Ökrös Csaba, Lajkó Félix és zenekara, Strófa Trió, Betyárjáték (a Nemzeti Színház előadása Szomjas György rendezésében, km: Ferenczi György és a Rackajam, Kovács Norbert és táncosai)

Június 25. (MúzÉj): Góbé zenekar, Cimbaliband, Hungarikum együttes, Palya Bea és zenekara, Bognár Szilvia és Kónya István, Karaván Família

Éjszaka a Dobó-teraszon csillagnézés óriás-teleszkópokkal a Bükki Nemzeti Park csillagászaival.

Június 26.: Louisiana Double, Szabó Balázs Bandája, Németh Viktor, Kaláka,

A Nyughatatlan zenekar, PASO

Kiállítások

 • Június 24. – Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

            „Arcok – hétköznapi hősök” c. kiállítás megnyitója, km: Strófa Trió;

 • Június 25. – Templom Galéria

„Az én szívemben boldogok a tárgyak” c. kiállítás megnyitója (a Bükki Nemzeti Park területén élő népművészek alkotásai), km: Kaláka, Ferenczi György és a Rackajam;

 • Június 25. – Vitkovics-ház

„Íme az ember” c. képzőművészeti kiállítás a Heves- és BAZ megyében élő hivatásos és amatőr alkotók tárlata

Bibliai koncert – június 25., Ciszterci templom – „A hegyi beszéd” dalok Máté evangéliuma alapján, km.: a Gryllus fivérek;

Múzeumok éjszakája (június 25.)

            Koncertek

 • Dobó István Vármúzeum (fellépők a koncertek a Dobó István Vármúzeumban címszó alatt)
 • Vitkovics-ház – Gryllus Dániel szólókoncertje Weöres Sándor verseire
 • Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár – km.: Hungarikum együttes, ifj. Ökrös Csaba, Gryllus Vilmos

MúzÉj-játék

A pecsétgyűjtő kártyán 12 ajánlott kiállításból (Vármúzeum, Templom Galéria, Vitkovics-ház, Bródy Könyvtár) 9 tárlat megtekintése után a kártyán lehetett gyűjteni a kiállítási bélyegzőket. A játék népszerű volt, több százan pecsételtettek a gyűjtőkártyára.

Eger-regE Túra

A fesztivál hagyományos feladatlapos játékában idén a MúzÉj kiállításaiból tettünk fel kérdéseket. Idén is nagyon sok helyes megfejtés érkezett. 

 

MARKETING, REKLÁM

 

Nagyon fontos hírforrás honlapunk (www.kalakafesztival.hu), valamint a közösségi oldalak pl. facebook. Ezek látogatottsága már az év elejétől fokozatosan növekszik, mivel folyamatosan közöljük a fesztivál programját,  valamint utazási-, szállás- és étkezési lehetőségeket ajánlunk.

 

Az írott és elektronikus sajtó sok előzetest jelentetett meg, s nagyon sok beszámoló is volt a fesztiválról. (sajtófigyelő mellékelve).

Június 6-án Egerben sajtótájékoztatót tartozzunk, melyen részt vett Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere, Rázsi Botond a EMJV alpolgármestere, Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója, Kovács Katalin, az Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója, Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója, Tőzsér Istvánné, a Bródy Sándor Megyei és Városi könyvtár igazgatója és természetesen a Kaláka együttes tagjai.

    

Idén is elkészítettük szép kivitelezésű, tartalmas műsorfüzetünket, természetesen a MúzÉj kiemelt szerepeltetésével.

A helyi marketingben és reklámban idén is számíthattunk Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított lehetőségekre: A1-es plakátjaink elhelyezése a város valamennyi buszmegállójában, óriásplakátok a városba bevezető utakon, valamint a helyi sajtókapcsolatok.

A Szerencsejáték Zrt támogatását a műsorfüzet és az A/1 plakát megvalósítására fordítottuk.

 

Nagyon sikeres volt a tavalyi ún. programkártyánk, amelynek egyik oldalán Egerről szóló versidézetek, a másik oldalon „sakktáblaszerűen” a fesztivál teljes programja volt olvasható. Ezek a kártyák felállítva asztaldíszként/szórólapként szolgáltak a belvárosi vendéglátóhelyek asztalain és a fesztiválhelyeken.

Idén a fesztiválprogram mellett – a versidézetek helyett – a MúzÉj-játék (pecsétgyűjtő) volt a kártyákon.

 

       

FINANSZÍROZÁS

 

A Múzeumok éjszakája programsorozatban való közreműködésünk jelentősen megnövelte az ingyenes rendezvényeink számát. Csak a június 24. és 26-i vári koncertjeink voltak belépőjegyesek. Ez befolyásolta a bérletárakat is, amelyek egyharmaddal kevesebbe kerültek, mint eddig, miközben a szombati (június 25.) koncertprogramunk – természetesen minden szempontból – a Kaláka Fesztiváltól elvárható és megszokott színvonalú előadók közreműködésével (pl. Palya Bea, Cimbaliband, Karaván Família) történt.    

Bérlet- és jegyárainkat évek óta nem emeltük, hiszen tisztában vagyunk a közönség anyagi terhelhetőségével (nézőink túlnyomó többsége fiatal értelmiségi egy-két – akár több – gyerekkel).

A nézők számára előnyös bérlet- és jegyvásárlási lehetőséget biztosítottunk több idősávban és típusban (felnőtt, gyerek, családi) online- és készpénzes (Kaláka Zenebolt, Tourinform egri kirendeltsége) fizetéssel áprilistól, a fesztivál idején pedig több helyszínen (Eszterházy téri FesztiválPorta, Tourinform, Vármúzeum). Az Eger Városkártya-tulajdonosok számára a helyszínen vásárolt bérletek- és jegyek árából idén is 20 %-os kedvezményt biztosítottunk.

A MúzÉj-játékban résztvevők a fesztivál vasárnapi napijegyét szintén 20 % kedvezménnyel vásárolhatták meg.

 

Támogatók:

Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata

Szerencsejáték Zrt

   

 

KÖZÖNSÉG, UTAZÁS, SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS

 

A fesztivál közönségének összetétele, átlagéletkora évtizedek óta változatlan, legfeljebb annyiban „mozgó”, hogy most már az első fesztiválozók az unokáikat hozzák. Többségük értelmiségi (főként bölcsész) fiatal, átlagéletkoruk 18-30 év között van.

Az össz-nézőszám (ingyenes programok, belépődíjasok) idén a MúzÉj miatt (is) emelkedett, kb 10-11 000 fő, de a bérletvásárlás alulmaradt, mivel a szombati vári programok is ingyenesek voltak. A kedvezményes áron megvásárolható (Városkártya, MúzÉj-játék, este ½ 10 utáni) napijegyek iránt nagyobb volt az érdeklődés, s az Eszterházy téri programokra is többen jöttek.

 

Utazás

 

Sajnos, idén sem adta meg a MÁV az 50 %-os utazási kedvezményt a Kaláka Fesztiválra utazóknak, illetve csak azzal a kikötéssel, hogy a rendezvény fizeti ki az utazás másik felét, de minimum 180 000 Ft-ot. (Nem csak a Kaláka Fesztivál küzd a MÁV-problémával) Ez vállalhatatlan feltétel volt, hiszen a saját kedvezményeinket már a bérlet- és jegyárakban megtettük.

 

Szállás

 

Honlapunkon, facebook-oldalunkon ajánlottunk panziókat, kollégiumokat és kempingezési lehetőséget is. Valamennyien kedvezményekkel fogadták a fesztivál látogatóit, de úgy tűnik, így is elég drágának bizonyult (kollégiumi szállás: 2 800 Ft/fő/nap 6 ágyas szobában). Ennél alacsonyabb árakat nem tudtunk elérni, mert ennek is jelentős része a kötelező idegenforgalmi adó. A kemping sem sokkal olcsóbb, a panziók árai pedig jelentősen drágábbak.

 

Étkezés

 

Az Eszterházy téren és a Vármúzeumban remek helyi vendéglátósok vannak. Nagyon jó volt a kínálat (grill-, bográcsos- és vegetáriánus ételek egyaránt) és az árak is rendkívül kedvezők voltak.  A kenyérlángos és a „Kaláka-fröccs” idén is nagy sláger volt.

A közönség többnyire a fesztiválhelyszíneken étkezett, de napközben – az Eszterházy téri programok közelsége miatt – a belvárosi vendéglátóhelyek is megteltek fesztiválozókkal.

 

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata

Egri Kulturális és Művészeti Központ

Dobó István Vármúzeum

Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

Bükki Nemzeti Park

Ciszterci templom

Bélapátfalva, Apátság

Tourinform egri kirendeltsége