„Magyar mitológia”

Makoldi Sándor festőművész 70 éves jubileumi kiállítása

1945-ben Bajorországban született, de fiatalon Debrecenbe került, s azóta is ott él. A budapesti Képzőművészeti Gimnázium festő szakára járt. Egerben tanári, később Debrecenben néprajzos diplomát szerzett.  A cívisvárosban 1972-ben betiltották első, bemutatkozó kiállítását.1974-től a Debreceni Tanítóképző Főiskola tanára, innen ment nyugdíjba docensként. Számtalan önálló kiállítása volt, de többnyire részt vesz a régió csoportos tárlatain is.  Az utóbbi időben gyakoriak a tanítványokkal és a családdal közös bemutatkozások. Művészeti írásai mellett néprajzzal és pedagógia-elmélettel is foglalkozik, a szerves vizuális örökség szempontjából, melyeket könyvekben, folyóiratokban publikál. 1977-től tagja a MAOE festő tagozatának, és 1991-től a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének.
Festészete a magyar nemzeti hagyományok továbbvitele erősen kolorista, szimbolikus képvilágban, mára anyanyelvi szintű képírásban teljesedett ki s tükrözi elméleti munkásságának eredményeit. A magyar hagyományok tudatos továbbvitele mellett a hasonló vizuális törekvések ösztönzését hivatásos néprajzkutatóként is ügyének tartja. Debrecenben kis csoport gyűlik e törekvések köré (MAG), amatőr és hivatásos alkotókból.

A tárlatok szakmai díjai mellett Debrecentől megkapta a Csokonai-díjat, a megyétől a Bocskai-díjat. Munkásságát Magyar Művészetért díjjal is elismerték.

A kiállítás megnyitóján muzsikál Kiss Ferenc, Szokolay Dongó Balázs és Küttel Dávid. A tárlatot megnyitja Földi Péter Kossuth-díjas festőművész

Június 26. (péntek) 16:00 – Templom Galéria (Trinitárius u.)