„Repülő nemzet leszünk” – A Magyar Honvéd Királyi Légierő relikviái

.

  • 2016-05-11
  • Comment: 0

 

A Dobó István Vármúzeum a Magyar Honvéd Királyi Légierő történetét bemutató kiállítást tervez nyitni az egri vár Gótikus Palotájában. A tárlat az 1920-as évektől a második világháború végéig mutatja be a repülő és ejtőernyős fegyvernem történetét. Az egyedülálló anyag először kerül bemutatásra, és a témában az egyik legteljesebb, szakmailag is rendkívül értékes összeállítását adja hadtörténelmünk ezen, nemzetközileg is ismert és elismert fejezetének. A gyűjteményben a magyar légierő legeredményesebb pilótáinak, így többek között a legendás Szentgyörgyi Dezső relikviái, számos ritka, és a szakma által mindezidáig ismeretlen dokumentum, fénykép, illetve tárgyi emlék találhatók, melyek tudományos feldolgozása, illetve széleskörű publikálása jelentősen árnyalhatja eddigi ismereteinket a témáról. A több mint 300 felszerelési- és különböző emléktárgyat, valamint több ezer fotót felvonultató kiállítás egy jelentős multimédiás anyaggal is kiegészül, melyet helyi gyűjtők és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) gyűjteményéből válogattunk össze.

70 évvel ezelőtt, 1945. május 9-én ért véget a II. világháború Európában, mely minden addiginál nagyobb pusztítást hozott az öreg kontinens lakóira. A harcok, melyek kiterjedése a Volgától az Atlanti-óceánig, a norvégiai Narvík városától a Szahara északi pereméig terjedt, nem kíméltek senkit és semmit. A háború okozta szenvedés immáron nem kizárólag a katonákat és a frontvonalak közelében élő civileket sújtotta, hiszen a nagy távolságokat átrepülni képes stratégiai bombázó repülőgépek a messzi, korábban elérhetetlennek hitt hátországokba is menetrendszerűen eljuttatták a halált.

Az egri Dobó István Múzeum új időszakos kiállítása annak a fegyvernemnek kíván emléket állítani, amely közvetlenül a Nagy Háborút megelőzően kezdte meg azt a fejlődést, amely mind a mai napig töretlenül tart és amely a II. világháború kezdetére vitathatatlanul döntő tényezővé tette a stratégiai és hadműveleti tervezés során. Az események bebizonyították, hogy a légierő által kivívott légi fölény elengedhetetlenül fontos a háborús célok, végső soron a győzelem eléréséhez. Ezt a tételt természetesen a magyar katonai vezetés is korán felismerte.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .