Romengo

A zenekar magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el, így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal áll színpadra a zenekar. 2004-es megalakulásuk óta,India és Korea mellett a Romengo Európa több, mint 20 országában koncertezett, és mindkét albuma bekerült a World Music Charts Europe legjobb 10 lemeze közé. A Kétháné 5. (2011 szeptember), a Nagyecsed-Budapest lemezük pedig a 8. helyen volt 2014 májusában.
Lakatos Mónika, a Romengo szólístája, 2007-ben Anna Lindh-díjban, 2013-ban A Párhuzamos Kultúráért-díjban, 2014-ben pedig Nemzetiségekért-díjban részesült.
Zenéjüket a hagyományok tisztelete és a megújulás jellemzi. Amellett, hogy nagy előszeretettel használják a kanna mellett a kanalat és a teknőt, nem idegenkednek az új hangásoktól sem.  Szerintük az oláh-cigány zene határai szélesebbek, mint Magyarországé, ezért is kerülhettek a Romengo dalaiba más zenei stílusok hatásai, mint pl a jazz és a flamenco, vendégzenész barátaiknak Dresch Mihálynak és Juan De Lerida flamenco gitárosnak köszönhetően.

Szeretnék, hogy Magyarországon is minél többen leljék örömüket zenéjükben, és legyenek büszkék a magyarországi oláh-cigány kultúrára, amely hazánk zenei kincsének egy nagyon fontos darabja.

 

Július 1. (szombat), 21 00 – Dobó István Vármúzeum, PalotaSzínpad

 

www.romengo.com

 

Feltöltve: | Utolsó frissítés: | Kategória: Fellépők 2017