Szörényi Levente és a Vujicsics Együttes: „Hej barátom …”

“Vannak rég várt, elkerülhetetlen találkozások. Mi, a Vujicsics együttes tagjai ifjú korunktól azt éreztük az Illés együttes jó néhány – nemcsak népzenei, de egyenesen – „szerbes-horvátos” karakterű száma hallatán. Valamikor a motivika, a harmonizáció, a hangsor, valamikor a zárlat tette félreismerhetetlenné számunkra: ezek a dallamok tamburák, harmonikák, hegedűk, frulicák, gajdék után kiáltanak. Eltelt közel négy évtized, amikor egy-egy közelmúltban adódott közös fellépés során derült ki, hogy Szörényi Levente és a Vujicsics kapcsolatának új dimenziói nyíltak. Számunkra is várva-várt esemény a együttzenélés, a magyar zenei élet egyik legendás alakjának közreműködésével.”

 

A Kossuth-díjjal kitüntetett Vujicsics Együttes 1974-ben alakult meg Pomázon, azóta ápolja – az 1975-ben tragikusan elhunyt zeneszerző és népzenekutató Vujicsics Tihamér munkássága nyomán – a magyarországi délszláv zenei hagyományt. Indulását nemcsak az akkor kibontakozó táncházmozgalom segítette, de az is, hogy a környező települések szerb kisebbsége megóvta vallási, nyelvi és zenei kultúráját. A Vujicsics a hagyományőrző feldolgozásmód útját választotta, vagyis nem értelmezte merőben újjá a délszláv zenei tradíciót, de oly módon adta tovább, hogy nemzetiségi hovatartozástól függetlenül bárki számára élvezetes legyen.

 

Szörényi Levente fellépett az első Kaláka Fesztiválon, 1979-ben, s ott volt 2011-ben is, amikor a Diósgyőri vártól búcsúztunk.

Most a Vujicsics együttessel láthatjuk, ismét a Kaláka Fesztiválon.

 

Június 30. (péntek) 23:00 – Dobó István Vármúzeum, PalotaSzínpad

 

www.vujicsics.hu

 

 

Feltöltve: | Utolsó frissítés: | Kategória: Fellépők 2017