Magyarpalatkai Banda

Magyarpalatka régóta a Belső-Mezőség egyik legjelentősebb zenészközpontja. Az itt élő cigányzenész dinasztiák nemcsak saját falujuk, hanem sok környező település (például Báré, Kötelend, Mezőgyéres, Mezőkeszü, Vajdakamarás, Visa) zenei igényeit is kielégítették. Ebben a faluban élnek a táncházmozgalom egyik legismertebb, a mai napig is aktív vonószenekarának, a Magyarpalatkai bandának a tagjai.

Vents d’Est – Keleti szél

Miqueu Montanaro 1988-ban a szegedi „Felkelő nap háza” fesztiválon Pedro Aledoval és Serge Pesceszel lépett fel. Itt fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy ötvözni lehetne a occitan, a magyar, a délszláv zenét és a jazzt. Ennek a felismerésnek a hatására jött létre a Vents d’Est produkció. Első fellépésük 1989-ben az Almássy Téri Szabadidőközpontban volt Sebestyén […]

Csík Zenekar

„Ahogyan a szerelem is tud gyönyörű ugyanakkor gyötrelmes lenni, úgy a népzene szeretetében eltelt 25 év is tudott göröngyös útra vinni, illetve egekig felemelő boldogságot adni. Kívánom mindazoknak, akik kíváncsian figyelemmel kísérik a munkánkat, hogy még sokáig leljenek örömet koncertjeinken az általunk játszott dallamok hallgatásában. Ezzel magunknak is kívánom ezt, hiszen hosszú ideig szeretnénk még […]

Besh o droM

Az 1999-ben alakult zenekar (nevük jelentése lován’ nyelven: “Üld meg az utat”) viharos sebességgel robbant be a köztudatba Semmivel sem összetéveszthető hangzásviláguk stílusteremtőnek bizonyult. Zenéjükben különböző kelet-európai és balkáni kultúrákból (magyar, cigány, román, szerb, bolgár, stb.) kiemelt népzenei elemek tudatos ötvözete találkozik saját dallam- és ritmusvilágukkal kel új életre és alkot önálló egységet.

Romengo

A zenekar magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el. A hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett egyedi hangzásvilágú saját számaikkal is színesítik a repertoárt.

Kaláka

Kányádi Sándor írta a Kaláka 25 éves jubileumára: A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”.

PG Csoport

Jantyik Zsolt – Jantyik Csaba – PG Csoport: Ezüstbojtár A PG Csoport tagjai, akik 7 évig dolgoztak együtt Halmos Béla prímás, népzenekutatóval, elkészítették az Alföldi Rock filmet, Szomjas György filmrendezővel, Vidnyánszky Attillával színpadra állították a legendás Világvége-szerelem c. színdarabot: 2015 nyarán új anyaggal jelentkeznek. Koncertváltozatban előzetest hallhatunk az “Ezüstbojtár”-ból!

Balkán Fanatik

Yorgos és Lepe – több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött – döntöttek úgy, hogy mûfaji- és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket. A hangfelvételeken és a koncerteken népes előadóművész sereggel egészül ki a duó.

Zurgó

A zenekar 1993-ban alakult. Céljuk a moldvai csángó magyarok zenéjének, kultúrájának megismerése és megismertetése. 1992 óta számos gyűjtést végeztek Moldvában és itthon, az ide látogató csángók között. A moldvai csángók muzsikáját hagyományos hangszereken szólaltatják meg, a tánczene mellett fontosnak tartják a dalok továbbélését is.

M. É. Z.

Az együttes 1988-ban alakult, 10 CD és több mint 2200 koncert tanúja a megtett útnak. Az első hazai formáció, mely a brit népzenei kultúrát vállalta fel utat törve az azóta alakult hasonló produkcióknak. A M.É.Z. (Meg nem Értett Zenekar) készítette el 1998-ban ez első magyar nyelvű ír-skót albumot Földes László (Hobo) közreműködésével.

Vodku

A Vodku egy Budapestről induló közép-európai zenei áramlat, amely immár 22 éve hullámzik szerte a világban. Hol lassan csörgedezik, mint az alföldi csermely, hol zúgva száguld, mint a hegyi folyó. Hátán világ és zene, dallam és szöveg, hangok és hangszerek, és három nemzedék lelkes zenészei hajóznak.

Etnofon Zenei Társulás

Az Etnofon Zenei Társulás 1994-ben alakult Kiss Ferenc kezdeményezésére, aki azt megelőzően a nagy múltú Vízöntő és a világhírű Kolinda együttesek egyik meghatározó személyisége volt. Társaival olyan markáns, autonóm zenei stílust alakított ki, mely a modern ember bonyolult élmény- és érzelemvilágát tükrözi, de kihallhatók belőlük egy ősibb, „édeni” létforma fontos üzenetei is.

Oi Dipnoi (Szicília)

Szicília keleti részén, az Etna lábánál fekszik Catania. A város alatt fut az Amenano földalatti folyó, mely csak egy ponton bukkan a felszínre. A város a Jón-tengerre néz, az Oi Dipnoi együttes innen érkezik. A hazánkban is gyakran fellépő Nakaira együttes ritmusszekciójából alakult formáció. Zenéjük hagyomány és újítások találkozásából született. A sok hangszeren játszó Valerio […]

Ethnofil

Középiskolás baráti társaság örömzenélése, tizenéves kamaszok zenei agymenése, népzenei háttér, egy kis jazz és nem kevés improvizáció. Nagyjából ez az egri származású Ethnofil megalakulásának kémiai vegyülete.

Romungro Gipsy Band

A zenekar 2007-ben alakult Csornán, főként lovári és beás cigány népzenét dolgoznak fel saját stílusunkban, de dalaik között megtalálhatóak oláh cigány és magyar népdalok is.