fbpx
Kaláka – Arany

Kaláka – Arany

 

„Amikor 1969-ben a Kaláka bemutatkozott, emlékezetem szerint öt dalt énekeltünk. Egyik ezek közül az Egri leány c. Arany ballada részlete volt. A hetvenes évek közepén kezdtünk hosszabb Arany verseket énekelni: A bajusz, a Walesi bárdok, Zách Klára, Tetemrehívás zenéje akkor íródott, és ezek a dalok szerepeltek is az egykori Radnóti Színpadon – talán 1978-ban – a Csíkos Gábor színművésszel közösen bemutatott, „Mondok, mondok éneket…” című estünkön, ahol az első részben Arany János, a másodikban Weöres Sándor verseit énekeltük.

Máig felejthetetlen, hogyan „szólt” az 1981-es első erdélyi Kaláka-turnén a Walesi bárdok. Ez a dal később, az 1989-es Boldog, szomorú dal című, a Hungaroton Kiadónál megjelent lemezünkön szerepelt.
A Népdal a Kaláka 25 c. jubileumi albumunkon jelent meg 1994-ben. A Családi kör címadó dala volt a 2001-ben megjelent családi lemezünknek.

Tudjuk, hogy Arany János is szeretett énekelni, muzsikálni, dalgyűjteményt is összeállított, ezért vettük fel a versek közé az „A szép fényes katonának” kezdetű énekét.
2007-ben jelent meg, a Hangzó Helikon Kaláka * Arany János kötete.

(Gryllus Dániel)

200 éve született Arany János. Az idei Verskoncerten az Ő tiszteletére muzsikál

a Kaláka Huzella Péter közreműködésével. Költővendég: Lackfi János.

 

Június 29. (csütörtök) 19 00, Felsőtárkány

 

www.kalaka.hu                   

 

                                                          

JEGYVÁSÁRLÁS

június 22.

június 23.

június 24.

június 25.