fbpx

Kerekes Band

„A Kerekes Band a jazz, a dance, a funk, a dub, a trance, és a drum’n’bass fémes, modern világába szőtte bele a falusi gyűjtőútjaikon fellelt zenei formákat. Új albumuk még mélyebben szántja a nyugati funk zene szántóföldjét, előtérben a furulya hangjának örvénylő, sodró gazdagságával. (…) A számos pszichedelikus effekttel (phaser, wah-wah, stb.) megvastagított furulyahang és az elektromos koboz könyörtelen riffjei kivágnak minden biztosítékot. Nagyszerű lenne élőben is hallani őket.” (Tim Cumming, Songlines Magazin 2009)

A Kerekes együttes 1995-ben alakult Egerben. A kezdeti éveket az autentikus népzene gyűjtésével, tanulásával töltötték, és közel tíz évig tartottak táncházakat országszerte. Ezekből az időkből valók a moldvai és gyimesi népzenét tartalmazó lemezek (Hungarian Folk Music from Gyimes and Moldva, Fütyül a masina.) 2006-ban jelent meg első albumuk Kerekes Band néven, mely már az autentikus népzenétől eltávolodva önálló szerzeményeket tartalmaz. A zenekar „Pimasz” című lemezét a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a brit Songlines beválogatta a világ 10 legjobb, újonnan megjelent lemeze közé. Az album azóta arany és platinalemez lett, és elindította a zenekart az országos és nemzetközi hírnév felé. Európa szinte valamennyi országában játszottak, az itthoni fesztiválokon pedig szinte állandó fellépők. A zenekar ismertségét tovább emelte a szintén aranylemezes What The Folk?! album, mely meghozta a Kerekes Band számára az első Fonogram-díjat és az első rádiós slágert, a Mr. Hungaryt, amely hetekig vezette az MR2 slágerlistáját. A második Fonogram-díjat a Folklore Man kapta. Árpa Attila Argo2 című közönségfilmjének filmzenéje szintén a zenekarhoz köthető, amelyből filmzenei album is megjelent. A 2016-os Back to Følk (Music from Følkland) című lemezük az európai világzenei chartlistán 6. helyen nyitott, sajátos világának köszönhetően pedig egyértelműen a zenekar legösszetettebb lemeze.

 A lemezek mellett az elismerések sem maradtak el a zenekar életéből: Fehér Zsombor, a zenekar vezetője megkapta a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést; 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Kerekes Bandet választotta Magyarország kulturális nagykövetévé, majd a zenekar megyei Príma-díjat szerzett.

 

Június 29. (péntek) 22:00 – LíceumSzínpad

 

www.kerekesband.hu

 

JEGYVÁSÁRLÁS

június 22.

június 23.

június 24.

június 25.