fbpx

Sebő együttes

A Budapesti Műszaki Egyetem két építész hallgatója, Sebő Ferenc és Halmos Béla éjjel-nappal beadandó rajzokon dolgozik és közben rádiót hallgat. Illés, Metró, Omega, de főleg a Radio Beograd szól.

– De hát ilyet mi is tudnánk!

Sebő zenét ír néhány József Attila-vershez, énekelnek, gitároznak, gyorsan sikerük lesz a kollégiumban.

Az egyetem nyári ásótótáborában, Aquincumban, a baráti országokból érkezett építészhallgatók a tábortűz mellett énekelnek, igazi nemzetközi ki-mit-tud. Bolgárok, lengyelek, németek, szerbek gyönyörű népdalokat mutatnak, csak a magyarok kínlódnak, alig jut eszükbe valami.

– Ez így nem mehet tovább!

A Sebő-együttes története innentől kezdve ismert: jön az MTV Röpülj páva versenye, Berek Kati, 25. Színház, Martin György, Vikár László, az erdélyi gyűjtőutak, Tímár Sándor és a Bartók Béla Néptáncegyüttes, Kassák Klub, majd az egész táncházmozgalom.

A Sebő együttes repertoárja hatalmas: Horatius, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, József Attila, a kortársak közül pedig Weöres Sándor, Nagy László, Orbán Ottó, Varró Dániel, Kovács András Ferenc verseinek éneklése.

 

Sebő Ferenc első dalait 1968-ban írta. Művészeti tevékenységét többek között Állami-díjjal, Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, Pro Cultura Urbis díjjal és 2012-ben a Kossuth-díjjal jutalmazták. 2014 óta a Nemzet Művésze.

 

Június 30., 19 00 – LíceumSzínpad

 

www.rejtelmek.hu

 

június 23.

  • Rackaláka

    2022. június 23. 18 óra – Noszvaj, De La Motte Kastély

    […]

június 24.

június 25.

június 26.