Fesztivál 2018

39. Kaláka Fesztivál

Eger

2018. június 28. – július 1.

 

 

Hetedik alkalommal rendeztük meg a Kaláka Fesztivált Egerben, amely sorrendben a 39. volt (előzőleg 32 fesztivált rendeztünk a Diósgyőri várban).

 

A Kaláka Fesztivál összművészeti rendezvénysorozat: koncertek, családi programok, kiállítások, kézműves vásár, templomi koncert.

 

A fesztivál fővédnöke: Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere.

 

Az idei rendezvénysorozattal ismét helyszínváltoztatásra kényszerültünk a Dobó István Vármúzeumban elkezdődött rekonstrukciós munkák miatt.

 

Most azonban városon belül meg tudtuk oldani a „költözködést”, mivel az Eszterházy Károly Egyetem (Líceum) díszudvara remek helyszíne lett az esi koncerteknek.

 

A napközi programokat (gyerekműsorok, kézműves vásár) az Eszterházy téren – ahogy eddig is – meg tudtuk valósítani, azzal kiegészítve, hogy az esti koncertek egy része is itt volt megtekinthető, így továbbra is két színpadon felváltva voltak előadások.

 

A Kaláka Fesztivál programjának összeállításánál fő szempont a folk alapú zene (bármely nemzeté, népcsoporté) és a költészet.

 

Az idei fesztiválon is az autentikus magyar népzene és néptánc mellett hallhatott a közönség cigány, délszláv, kubai, okcitán, country zenét, valamint világzenét, jazzt, bluest, etnozenét.

 

A családi programok keretében magyar népmesék bábszínházi és interaktív gyerekszínházi előadásának lehettek résztvevői a gyerekek.

 

A Bródy Könyvtárban rendezett kiállításon („Dsida Jenő, az angyalarcú költő”) a sokáig elfeledett, fiatalon elhunyt poétára emlékeztünk, az EKMK Templom Galériában pedig a Franciaországban élő magyar származású Nagy Niké festőművész alkotásait láthatták a nézők. Festményei „etnoképek”, hiszen műveiben a magyar népi motívumok mellett megtalálhatók a francia, olasz, spanyol, portugál népművészet díszítőelemei is. A kiállítás megnyitója Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező Michel Montanaroról készült koncertfilmjének vetítésével kezdődött.

 

Az EKMK által szervezett kézműves vásáron közel 60 népművész és népi iparművész munkáit láthatták és vásárolhatták meg az érdeklődők, miközben mesterség-bemutatókat láthattak, s foglalkoztatókon is részt vehettek.

 

A fesztivál programja – hagyományosan – Verskoncerttel kezdődött, amit évente más-más Eger-közeli településen rendezünk. Idén Egerszalókon mutatta be a Kaláka együttes Rátóti Zoltán színművésszel „Kortársak” című Szabó Lőrinc-műsorát.

 

Az idei fesztiválnak sajnos lett egy nagyon szomorú aktualitása, a fesztivál előtt egy héttel, életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. Az Érsekkertben van egy kis terület, a Múzsák ligete. Az elmúlt közel két évtizedben sok író, költő ültetett ide fát. A fák előtt sárgaréz tábla, hogy ki ültette és mikor. 3 évvel ezelőtt a Kaláka Fesztivál vendége volt Kányádi Sándor. Ebből az alkalomból ő is ültetett fát (kívánságára 3 éves diófát). Most a Kaláka együttes és a fesztivál közönsége ennél a fánál emlékezett a kivételesen nagy költőre.

 

A 39. Kaláka Fesztivál programjai és közreműködői:

 • Verskoncert (Egerszalók)
  • Kaláka együttes és Rátóti Zoltán Szabó Lőrinc műsora
 • Fesztiválnyitó
  • köszöntő: Habis László EMJV polgármestere
  • zene: Dsupin Pál és Novák Pál
 • Családi programok
  • Babszem Jankó Gyermekszínház, Galagonya Bábszínház, Lajtha László Táncegyüttes, Kaláka együttes
  • kézműves vásár az EKMK szervezésében
 • Esti koncertek
  • ParkSzínpad (Eszterházy tér)
   • Zurgó együttes, A Nyughatatlan együttes, Petruska András, Romungro együttes, Michel & Baltazar Montanaro-Nagy és a Szirtes Quintet, Szirtes Edina „Mókus”, Barrio Latino, Simply English, Kollár-Klemencz László és zenekara
  • LíceumSzínpad (Eszterházy Károly Egyetem díszudvara)
   • Misztrál együttes, Cimbaliband, Kerekes Band, Sebő együttes, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Besh o droM, Sebestyén Márta & Andrejszky Judit és zenekaruk, Kaláka együttes, Budapest Klezmer Band

 

 • Kiállítások
  • Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

                    „Dsida Jenő, az angyalarcú költő”

                    a kiállítást bemutatta Dr. Lisztóczky László irodalomtörténész, a tárlat kurátora,

                    zenei közreműködő:: Misztrál együttes

 •          EKMK Templom Galéria

                    Nagy Niké festőművész kiállítása

                    a művésznőt és a kiállítást bemutatta Michel Montanaro

                    zenei közreműködő: Michel Montanaro és Baltazar Montanaro-Nagy és Nagy Niké

                    filmvetítés – Szomjas György: Keleti szél – A Koncert (Michel Montanaro és zenésztársai (Sebestyén Márta, Écsi Gyöngyi, Nagy Niké, Baltazar Montanaro, Kobzos Kiss Tamás, Ökrös Csaba, Porteleki László, Salamon Bea, Pukkai Attila, László Andor, Vujicsics együttes, Romengo együttes) koncertje az A38 hajón (2010)  

 

 • Bibliai koncert
  • Ciszterci templom

                     Gryllus Dániel – Sumonyi Zoltán: „Dalok Pál levelei szerint” – dalciklus

                     km: Gryllus Dániel, Szirtes Edina „Mókus”, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák

 

 • Megemlékezés
  • Érsekkert, Múzsák ligete

                     Kányádi Sándor költőre emlékeztünk, az általa ültetett fánál

                     km: Kaláka együttes

 

 Sajtó, reklám-marketing, honlap, facebook

 Sajtó

A fesztivál sajtótájékoztatóját június 4-én tartottuk Egerben, a Bródy Sándor Könyvtárban. Köszöntőt mondott Habis László, EMJV polgármestere. A fesztivál programját ismertette Gryllus Dániel a Kaláka Fesztivál művészeti- és a Kaláka együttes vezetője. A sajtótájékoztatón jelen voltak a helyi médiumok munkatársai és az MTI Heves megyei tudósítója. Az eseményen elhangzottakról nagyon sok hír megjelent az országos írott- és elektronikus sajtóban is, valamint a közszolgálati és helyi televíziókban is.

 

Reklám, marketing

Idén is A2-es plakátot ragasztattunk ki Egerben, a buszmegállókban, valamint látható volt a Tourinform Eger irodájában, az Eszterházy Károly Egyetemen, a Bródy Sándor Könyvtárban és az EKMK intézményeiben.

Programkártyánk (idén 8 oldalas, A6 méretű) a legfontosabb információkat tartalmazták, s június elejétől ki voltak helyezve a Tourinform Eger irodájában, az Eszterházy Károly Egyetemen, a Bródy Sándor Könyvtárban és az EKMK intézményeiben. Budapesten a Kaláka Zeneboltban (Bp., V. Deák tér), valamint a Kaláka együttes koncertjein országszerte.

 

Honlap, facebook

Február elejétől folyamatosan tájékoztattuk mindkét közösségi oldalunkon az érdeklődőket a fesztivállal kapcsolatos információkról: részletes program, fellépők (szöveg, fotó, klip), kiállítások, bérlet-és jegyinformáció, egyéb, a fesztivállal, vagy a programokkal kapcsolatos érdekességek.

 

Közönség

A Kaláka Fesztivál látogatóinak összetétele az elmúlt csaknem 40 év alatt alig változott: (irodalom és folkzene iránt érdeklődő) gimnazista, egyetemista, értelmiségi fiatalok – utóbbiak már többnyire gyerekeikkel. Természetesen vannak idősebbek is, akik állandó visszatérői a fesztiválnak, s többen már az unokáikat is hozzák.

A közönség jó részével a közösségi oldalunkon és email-en folyamatos kapcsolatban vagyunk, valamint a Kaláka Zeneboltban rendszeresen vásárlók és a Kaláka-koncertek nézőinek igényeit, kívánságait is figyelembe vesszük a fesztivál zenei programjának kialakításában.

 

Finanszírozás

Támogatást kaptunk Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatától, valamint pályázatunk alapján az NKA Kulturális fesztiválok kuratóriumától és a miniszteri keretből.

A bérlet- és jegybevételünk igen csekély, hiszen a programjaink kb. 85 %-a ingyenes,

ráadásul a bérlet-és jegyáraink is a „piaci” érték alatt vannak, mert figyelembe vesszük a közönségünk anyagi terhelhetőségét (utazás, szállás, étkezés), ezért árainkat – sok kedvezmény lehetőségét is kínálva – nagyon alacsonyan tartjuk (bérlet elővételben 19 előadás megtekintésére 254 Ft/koncert). Az Eger Városkártyával rendelkező nézőinknek 20%-os kedvezményt biztosítunk a helyszínen vásárolt jegyek- és bérletek árából. Gyerekek számára (6-14 év), valamint diákigazolvánnyal is kedvezményes áron volt vásárolható bérlet, ill. napijegy.

Mivel a fesztivál programjainak túlnyomó többsége ingyenes, ezért a nézőszámot csak kalkulálni tudjuk: a 3 egri programnap (péntek, szombat, vasárnap) kb 10 ezer nézőnk volt. Nagyon pozitívnak tartjuk, hogy a napközi eseményekre nagyon sok család volt kíváncsi.

 

Együttműködő partnereink

 • Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata
 • Eszterházy Károly Egyetem
 • Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár
 • EKMK
 • Ciszterci templom