Szakmai beszámoló 2023

A 43. Kaláka Fesztivált terveinknek megfelelően 2023. június 22-25 között tartottuk Egerben. Fő helyszínünk a közönség által is nagyon kedvelt Szmrecsányi Lajos Érsekkert volt, melynek egy kis szeletét a fesztivál napjaira elkerítettük a fesztiválprogram számára, egy másik részét pedig az ÖkoKaláka ingyenes kísérőprogramjával töltöttük meg.

A fiatal, feltörekvő kézműves borászatáról híres Rege Birtok gyönyörű teraszán tartottuk a fesztiválnyitó Verskoncertet Weöres Sándor születésnapján a Sebő-együttes, Sebestyén Márta és a Kaláka közreműködésével.

Harmadik helyszínünk pedig a Bródy Sándor Megyei Könyvtár épülete volt, ahol szintén ingyenes kísérőprogramként Szentivánéji Versnyomozást és Kaláka Kvízt tartottunk a könyvtár dolgozóinak szervezésében Radványi Balázs, a Kaláka gitárosa közreműködésével.

Idén debütált a Kaláka Fesztivál kísérő programja, az ÖkoKaláka vásár és börze. Az ingyenesen látogatható kísérő rendezvényt a fenntarthatóság, ill. környezetvédelem témája köré szerveztük kicsiknek és nagyoknak. 2023. június 23-25. között 10h-18h látogatható volt végig a fesztivál ideje alatt az Érsekkertben. A gyerekek több standnál is játszathattak, és játszva tanulhattak. A felnőttek szakmai előadásokon szerezhettek hasznos információkat. A kézműves vásárban igényes, kézzel készített portékák közül válogathattak, ill. a kis termelői piacunkon helyi kis-, és őstermelők termékeit kóstolhatták.

Sikerült együtt dolgozni olyan helyi szervezetekkel, akik elkötelezettek a témában. Úgy, mint: Egri Közösségi Alapítvány, Eger csomagolásmentes boltja, ÉLETFA Környezetvédelmi Szövetség, Méhvirág Központ anyasegítő szervezet, Harmónia Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény Heves Vármegyei Intézete, Bevásárló Kosárközösségek képviselői, Vissza a Vadonba Gyermekfejlesztő és Szülősegítő Központ Gyöngyösi csapata, EGERERDŐ Zrt., Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., Anyupiac, Manooka Kávézó.

A délutáni fesztiválprogramot 15.30-kor a Zenés Érsekkerti Séta nyitotta Rázsi Botond vezetésével és a Kaláka zenés kíséretével. A tavalyi fesztiválon fesztiválon próbáltuk ki a környék történelmi és művészeti emlékeit bemutató zenés ismeretterjesztő sétát, és a nagy érdeklődésre való tekintettel idén tovább folytattuk.

A koncertek sorát a Folksz nyitotta. Őket a Budapest Ragtime Band követte, akik a közben erősen elborult ég ellenére is fergeteges műsort tartottak, és a közönség is kitartott a végül eleredő eső ellenére. 40 perces szünet után folytatni tudtuk a fesztiválprogramot, és Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák és a Platon Karatejev koncertjeit már teljesen meg tudtuk tartani.

Mindeközben a Bródy Sándor Megyei Könyvtárban Kaláka Versnyomozást tartottunk igazi segítő kutyákkal, és a Kaláka Kvízt megoldók Radványi Balázzsal énekelhettek közösen.

Másnap, június 24-én reggel 10 órától kezdődtek a Gyerekfesztivál programjai a színpadokon és az ÖkoKaláka területén is. Interaktív játszóterek, ügyességi pályák, kézműves programok várták a gyerekeket és beüzemeltük a Vitéz László Bábjáték Automatát is. Először a Hot Jazz Band mutatta be Fonogram díjas gyereklemezét, majd a Bényei Tamás, aki nemcsak a Hot Jazz Band frontembere, hanem kiváló grafikus is, lemez illusztrációiból készített kiállítást nyitottuk meg. Utána a Márkus Színház szórakoztatta a közönséget, majd az előadások sorát Gryllus Vilmos koncertje zárta, de a foglalkoztatók és a játszóterek még továbbra is nyitva álltak a közönség számára. Az Ökokaláka területén pedig szakmai előadásokat hallgathatott meg a közönség. A fesztivál hagyományaihoz tartozik a szombat délutáni templomi hangverseny, amit most a Református Templomban tartottunk teltházzal. Elhangzott: Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán Tíz példázat című műve. A délutáni hangulatot a Canarro együttes koncertje alapozta meg, majd a Kollár-Klemencz Kamarazenekar folytatta programot.

Az időjárás viszont sajnos megint olyannyira elromlott, hogy egy időre le kellett állítanunk a műsort, a Zűrös Big Banda előadását sajnos már nem tudtuk teljesen megtartani, az előadás első 20 perce után ránk zúduló megállíthatatlan felhőszakadás miatt technikai szünetet kellett tartanunk a programban. Nagyon sajnáljuk, mert igazán különleges előadást kellett elhalasztanunk. 1 órás szünet után amint az időjárás megengedte, a Hot Jazz Band megtartotta az esti koncertjét, és a vihar után az utolsó koncert nagyon jó hangulatban telt. Vasárnap délelőtt szintén a gyerekeké volt az Érsekkert. A játszóházak és foglalkoztatók valamint a bábjáték automata mellett a Bognár Szilvia és zenekara lépett fel, aztán a Majorka Színház mesejátékát láthatta a nagyérdemű, végül a Kaláka koncertje zárta a délelőtti színpadi programokat. Az ÖkoKalákán délutánig élvezhették a foglalkoztatókat, ügyességi játékokat és a Bábozd Zöldre! interaktív játékait a gyerekek. Utána ismét szakmai programok előadások és közösségi beszélgetések zajlottak.

Gazdasági tapasztalatok:

A gazdasági válság és infláció miatt a fesztivál előkészítésekor már tudtuk, hogy a költségeink emelkedni fognak, így a jegyárak emelését nem tudjuk mi sem elkerülni. A jegyelővétel során több lépcsős elővételi akciót hirdettünk, aminek eredményeképpen az early bird jegyek fogyása után már reálisan megsaccolhattuk a várható nézőszámot.

Belépőjegyeinket a szokásos saját felületen értékesítettük. A jegyelővételhez egy erős online hirdetéssorozat társult, amit a fesztivál közeledtével médiamegjelenések, médiareklámok, plakátok és helyi egyéb hirdetések támogattak meg. Váratlan nehézség volt, hogy leszerelték a városban az ingyenes közösségi hirdető táblákat, amiket sok éven keresztül hatékonyan tudtunk használni, így csak fizetős plakáthelyeket használhattunk, ez viszont megemelte a tervezett költségeket.

Az általános áremelkedés akárcsak a nézőkre, ránk is egyre nagyobb terhet rótt, hiszen a fesztivál felszerelése, a terep előkészítése és egyáltalán az összes kiadás soha nem látott magasságokat ért el az idén. Így lehet az, hogy az előzetesen kalkulált kiadásokat bőven meghaladva 65 milliós összköltségű lett a fesztivál, ami a tavalyi összeg 160%-a. Ez jórészt a szolgáltatások áremelkedéséből fakadt, mert a műsorstruktúrán, és a fesztivál technikai felszerelésén a tavalyihoz képest nem változtattunk, illetve még az ÖkoKaláka kísérő rendezvényünk felszerelése növelte még kissé a kiadásokat. Növeltük továbbá a rendező stáb létszámát (a bedolgozó diákmunkásokat is beleértve), ez már elkerülhetetlen volt az egyes emberekre háruló növekvő feladatmennyiség miatt, így gördülékenyebb volt a helyszíni jegyértékesítés is.

4 nap alatt közel 3800 ember fordult meg a Kaláka Fesztiválon és az ÖkoKalákán, ebből 3108 volt fesztivál látogató, a többiek a börze résztvevői voltak. A tavalyi nézőszámot ugyan nem haladta meg ez az eredmény, de az áremelkedés miatt ez várható volt, illetve a mostoha időjárás is jelentősen rontott a helyzetünkön. Összességében a látogatottsággal elégedettek vagyunk.

Közönségünk főleg hazai látogatókból állt, külföldi vendégek elenyésző számban voltak jelen. A látogatók életkorát tekintve a délutáni programokon a 40-50 év feletti közönség volt nagyobb számban, míg a délelőtti előadásokon a kisgyermekes családok vettek részt. A késő esti jeggyel olyan helyi réteget is el tudtunk érni, akik talán egy teljes világzenei fesztiválra nem indulnának el, de egy esti koncertélményre szívesen eljöttek.

Igazán nagy segítséget jelentett számunkra partnereinkkel való együttműködés. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata nem csak támogatja a rendezvényt, de a lebonyolításban is sok segítséget kaptunk munkatársaiktól, nem is tudjuk igazán megköszönni a kedves és támogató hozzáállást, amivel kérdéseinkre, kéréseinkre reagálnak. Sok segítséget kaptunk a Bródy Sándor Megyei Könyvtár munkatársaitól is. A Református Egyházközség a helyszín ingyenes rendelkezésre bocsájtásával segített. Idén is folytattuk együttműködésünket az Eger Termálfürdővel is, akik a rendezvény előzetes hirdetésében segítettek, speciális lehetőségeikkel. Hasonló módon a Szent István Rádió is az előzetes promócióban segédkezett. Az ÖkoKaláka létrehozásában a StopCsomagolás bolt, a Manooka Kávézó, az Egri Közösségi Alapítvány segített sokat.

Amiben fejlődni szeretnénk: Az ÖkoKaláka környezettudatos kísérőprogramot mindenképpen szeretnénk folytatni, szeretnénk még több embert elérni vele és szélesebb körben ismertté tenni a helyi lakosság számára. Ez a misszió kiemelten fontos a számunkra, hiszünk benne, hogy erőfeszítéseink nem lesznek hiábavalóak.

Összefoglalva, minden tekintetben sikeres fesztivált zártunk. Bár az idei év váratlan anyagi kihívásokat tartogatott, és az időjárás is sok kellemetlenséget okozott, szeretnénk folytatni munkánkat jövőre a 44. Kaláka Fesztivállal.

[useyourdrive dir="1LtWQgIXEfiXfe8EPW_Ugkn0nB2Sh3otr" account="105416786150216816411" mode="gallery" viewrole="administrator|author|contributor|editor|subscriber|guest" downloadrole="all" ]