A fesztivál történetében első alkalom volt, hogy az Érsekkert adott helyet a programok legnagyobb részének. Természetesen a szokásos egyéb helyszíneinket (Ciszterci Templom, Könyvtár, Templom Galéria, Ifjúsági Központ) idén is megtartottuk. Az utóbbi 2 évben folyamatosan új, helyet kellett keresnünk a városon belül a fesztiválnak, mert az Egri vár, majd az Eszterházy tér felújítási munkálatai miatt kiszorultunk a megszokott fő helyszíneinkről. Persze minden változás riasztó, de lehetőségeket is ad egyben, így idén úgy gondoltuk, kipróbáljuk az Érsekkertet, ahol amúgy is szoktak városi rendezvényeket tartani. Ideális helyszínnek tűnt már első látásra is, de azt is tudtuk, hogy nagyon sok plusz ráfordítás kell majd a „lakhatóvá tételére”. 

Ami eddig a Várban, vagy a Főiskola épületében adott volt (pld. biztonsági szolgálat, mosdók, áramellátás, természetes hangszigetelés illetve az épületből adódó körülhatároló falak), azt most mind elő kellett teremteni ugyanabból az anyagi háttérből. Hamar kiderült, hogy ez a szokásos módon nem fog sikerülni. Így a fesztivál szervezését idén új csapat vette át. Más stratégiát alkalmaztak, drasztikusan megváltozatták a reklámkampányt, kiterjesztették az online jelenlétet, és sokkal nagyobb összegeket költöttek az online kampányra, mint az offline-ra. Ennek köszönhetően már az előzetes érdeklődés, és a jegyelővétel is ugrásszerűen megnőtt, így bátrabban mertünk költeni a felépítendő infrastruktúrára, mert nagyobb jegybevételre számítottunk.

Nagyon nagy változás volt – szintén a helyszíni lehetőségek, illetve főleg a megnövekedett plusz költségek miatt -, hogy a délelőtti programokat a szokástól eltérően nem tudtuk ingyenesen biztosítani. Így is csak minimális összeget kértünk a gazdag programkínálatért. Mégis igyekeztünk ingyenes szórakozást is nyújtani a lakosságnak, a Felsővárosban kedvcsináló koncertet tartottunk csütörtök délután, a Ciszterci Templomban idén is megtartottunk a szokásos ingyenes előadást, és a kiállítások, illetve a megnyitóikon lévő programok valamint a kézműves vásár is ingyenesen látogathatók voltak.

Összességében úgy éreztük, – a közönség visszajelzései is igazolták – hogy az Érsekkert remek, hangulatos helyszínként debütált (a békák koncertje különösen nagy élmény volt), és bár jelentős többletköltséget jelentett a terület infrastrukturális felszerelése, felkészítse és beépítése, mégis úgy gondoljuk, érdemes eztán is itt tervezni az eseményt.

A megvalósult program leírása:

A 40. Kaláka Fesztivál június 27-én a Bródy Sándor Könyvtárban a Találkozások c. Kányádi Sándor kiállítással indult, a Budavári Önkormányzat segítségével. Megnyitotta Ködöböcz Gábor egyetemi tanár a Kaláka együttes közreműködésével. A kiállítás a fesztivál teljes ideje alatt ingyen volt látogatható.

Délután a Fesztivál kilátogatott a Felsővárosba, ahol a centrumtól távolabb élő egrieknek a Kaláka és a Somló banda muzsikált. 19:30 órai kezdettel a korábbi évek hagyományához híven verskoncertet tartottunk. A Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Templomában „Akarsz-e játszani?” címmel Máté Gábor és a Kaláka együttes Kosztolányi estjét hallhatta a templomot zsúfolásig megtöltő hallgatóság.

A szombati nap két képzőművészeti programmal indult. Először a Templom Galériába vártuk az érdeklődőket a Kecskeméti rajzfilmstúdió Magyar népmesék c. kiállítására. A Kaláka muzsikájával készült 100 részes sorozat képeiből Jankovics Marcell, Horváth Mária és Nagy Lajos munkáit láthatta a közönség.

Ezt követően az EKMK-ban került sor a „Kedvenc Kaláka dalom” című gyerekrajz-pályázat megnyitójára és egyben díjátadójára. A pályázat az Egri Tankerület Általános Iskolái között került meghirdetésre. A több mint háromszáz beérkezett pályaműből kiállítást is rendeztünk, melyet Faltisz Alexandra grafikusművész, a zsűri elnöke állított össze. Az abszolút fődíjat az Egri Lenkey János Általános Iskola 1. B osztálya nyerte meg. Jutalmuk egy ajándék Kaláka koncert lesz az iskolájukban.

A 40. Kaláka Fesztivál hivatalos megnyitójára június 28-án került sor az Érsekkertben. A megnyitón köszöntő beszédet mondott Habis László Eger Megyei Jogú Város Polgármestere. Ezzel vette kezdetét a június 30-ig tartó fesztivál két színpadon felváltva zajló koncertfolyama.

A pénteki programon a nyitóbeszéd előtt fellépett Maddie Cretu fiatal osztrák dalszerző és énekes, az európai Musica Femina pályázat egyik nyertese. A Musica Femina programnak örömmel adtunk helyet a fesztiválon, a program női alkotók munkáira hívja fel a figyelmet. A program eseményei Ausztriában, Szlovéniában, Németországban és Magyarországon zajlanak. A magyarországi programsorozat része a partnerországokból érkező négy, pályázat útján kiválasztott fiatal előadó koncertje. Ennek a programsorozatnak részeként hallhatták Lakatos Mónika és a Gipsy Voices műsorát is.

A fesztivál új és üde színfoltja volt a Szabó Benedek és a Galaxisok fellépése. Ők a fiatalabb generációhoz szólnak elsősorban. Törekszünk arra, hogy a fesztivál látogatóinak körét bővíteni tudjuk úgy, hogy a fesztivál hosszú évek alatt kialakult jellegét, szellemiségét ne veszítsük el. Szeretnénk a fiatalabb generációnak is olyan programokat nyújtani, ami miatt eljönnek a Kaláka Fesztiválra, szeretnénk, ha jól éreznék magukat egy, az általában fiataloknak szóló fesztiváloktól eltérő felépítésű rendezvényen is. Szabó Benedekék után Szarka Gyula és zenekara érkezett, utánuk pedig Szalóki Ági sanzonestjét hallgathatta meg a közönség.

A Magyar Televízió M5 műsora kitelepült és élőben tudósított a pénteki eseményekről, így az otthon maradók is bepillantást nyertek a fesztivál hangulatába.

Az estét a Muzsikás, majd a KFT koncertje zárta.  A Muzsikással érkezett Kacsó Hanga, fiatal népdalénekesnő, valamint számunkra is meglepetésként, Berecz István és táncpartnere is csatlakozott az előadáshoz. A KFT előadása volt az utolsó, és hagyományainkhoz híven a napi utolsó koncertre külön is lehetett jegyet venni.

Szombat és vasárnap délelőtt Gyerekfesztivált tartottunk, ahol játszóházzal, gyerekeknek tartott koncertekkel, vásári bábjátékokkal vártuk a közönséget. A gyerekprogamok az eddigiektől eltérően belépőjegyhez kötöttek voltak, a megnövekedett kiadásaink miatt kénytelenek voltunk egy kisebb összegű belépti díjat szedni itt is. Ennek ellenére, méréseink szerint, sokkal többen jöttek el a délelőtti előadásokra, mint idáig. Talán ez az új helyszínnek, illetve remélhetőleg, a jó programnak volt köszönhető. 10 és 14 óra között koncertek, mesék, bábjátékok mellett folyamatos interaktív szórakoztató programokkal vártuk a gyerekeket. Nagy sikerrel mutatkozott be a Csupa Csoda Vándorjátszótér, ahol kézműves játékokkal ismerkedhettek meg a gyerekek, sok-sok érdekes szerkentyűt próbálhattak ki. Ez a program igazán nagy népszerűségnek örvendett. Emellett zenés mesejátékok, vásári bábjátékok és koncertek várták a gyerekközönséget. A két délelőtt bemutattuk a kincskereső kisködmön, a Csizmás Kandúr és János vitéz történetét, muzsikált a Kaláka, Gryllus Vilmos és a Belvárosi Betyárok, valamint Kádár Ferkó fotószínháza szórakoztatta a közönséget.

Az egri ciszterci templomban minden Kaláka Fesztiválon bibliai koncertet rendezünk, ezúttal mai zsoltár-parafrázisokat hallhatott az alkalmi gyülekezet Lackfi János és a Kaláka előadásában szombat délután. A templomban a fesztivál vendége Böjte Csaba is szólt az egybegyűltekhez. Csaba testvér aznap a Múzsák Ligetében a Fesztivál hagyományai szerint fát ültetett. Ez az esemény is ingyenesen látogatható volt, össze is gyűltek szép számmal az érdeklődők.

Szombat délután szintén egy fiatal és tehetséges együttes, a Voodoo Papa duó nyitotta a programsorozatot. Jött a 30 éves M.É.Z zenekar, és hoztak magukkal egy hamisítatlan ír sztepptáncshow-t is az ERIN táncegyüttes közreműködésével. Utánuk a Zűrös Banda „sokkolta” a közönséget szenzációs műsorával, majd Tompos Kátya Holdjárat című műsorával csendesültünk el kicsit. Nem okozott meglepetést, hogy Szabó Balázs Bandájára voltak a legtöbben kíváncsiak a fesztiválon, nagy szerencse, hogy az Érsekkertben ennyien elférnek kényelmesen. Az estet a Kolektif Istanbul nevű török zenekar zárta, akiket a Gül Baba Alapítvány segítségével tudtunk ideutaztatni. Korábban nem ismertük őket, de a bemutatkozó anyaguk nagyon meggyőző volt, és örülünk, hogy őket választottuk, mert fergeteges világzenei produkcióval érkeztek. A nézők alig akarták leengedni őket a színpadról. Reményeink szerint 2020-ban is vendégül láthatjuk a csapatot.

Vasárnapra is jutott népzene és tánc. A Palio Buzuki görög együttes és az Ellinizmosz tánccsoport nyitották a délutánt, és őket megnézni sok görög származású látogató érkezett, így pillanatokon belül spontán táncház alakult ki a színpad körül. Miqueu Montanaro, aki a Kaláka Fesztivál visszatérő fellépője új, tangóharmonikás lemezét mutatta be Móser Ádámmal. Később Szalonna és bandája húzta, majd Takáts Eszter és zenekara lépett fel először, de a sikert tekintve biztosan nem utoljára a fesztiválon.

Legnagyobb várakozással a „Kaláka 50” jubileumi koncert elé tekintettünk mi is és a közönség is. Szép számmal gyűltek össze vasárnap estére meghallgatni a fesztivál házigazdáját. A koncerten felléptek az együttes egykori tagjai is, Huzella Péter és Mikó István. Kettős ünnep volt ez, hiszen nem csak az együttes 50 éves jubileumát, hanem a Kaláka Fesztivál 40. születésnapját is ünnepeltük.

Utolsó fellépő a Ripoff Raskolnikov Band volt, és nagyszerű blues koncertjükkel zártuk a 40. Kaláka Fesztivált.

Médiavisszhang

Kiemelt megjelenések:

Hagyományos sajtó:

 • 10. Fesztiválok télen-nyáron – ajánló cikk fotóval
 • 31. M5 /Kult’30/ – stúdióvendégség
 • 04. MTI közlemény
 • 04. M5 /Kulturális híradó/ – forgatott anyag
 • 05. Népszava – hír fotóval
 • 06. DunaTV /Családbarát/ – stúdióvendégség
 • 05. Blikk – hír
 • 13. SzuperInfó – ajánló cikk fotóval
 • 14. MTI közlemény
 • 14. M1 /Ma Délelőtt/ – stúdióvendégség
 • 18. Retro Rádió – stúdióvendégség
 • 20. ATV /Start/ – stúdióvendégség
 • 20. HVG – fesztiváltérképes ajánló
 • 22. Bartók Rádió /Súgólyuk/ – interjú
 • 22. KarcFM /Hangok, Színek, Ízek/ – interjú
 • 24. Hír TV /Paletta/ – stúdióvendégség
 • 24. Retro Rádió – stúdióvendégség
 • 25. MTI közlemény
 • 25. M1 /Ma Reggel/ – stúdióvendégség
 • 25. Kossuth Rádió /Jó napot!/ – interjú
 • 26. Magyar Nemzet – vezető anyag fotóval
 • 26. Demokrata – programajánló
 • 27. Inforádió – telefoninterjú
 • 27. Civil Rádió – telefoninterjú
 • 28. MTI közlemény
 • 28. M5 /Kulturális híradó/ – előzetes élő bejelentkezés
 • 28. M5 /Kult’30 Feszt/ – élő bejelentkezés
 • 29. M1 /Ma Reggel/ – élő bejelentkezés
 • 29. Népszava – ajánló

Online megjelenések:

https://www.mediaklikk.hu/cikk/2019/06/27/kult30-kalaka-fesztival-nyeremenyjatek/

https://www.mediaklikk.hu/video/kult30-az-ertekes-felora-2019-05-31-i-adas/

https://www.mediaklikk.hu/video/m5-hirado-2019-06-04-i-adas/

https://www.mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2019-06-06-i-adas/

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2019-06-14-i-adas-2/

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-06-25-i-adas-7/

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2019-06-29-i-adas-4/

https://www.mediaklikk.hu/video/kult30-a-fesztival-felora-2019-06-28-i-adas/ https://www.origo.hu/kultura/20190614-40-eves-a-kalaka-fesztival.html

http://www.atv.hu/videok/video-20190620-50-eves-a-kalaka-egyuttes-40-eves-a-kalaka-fesztival

https://hirtv.hu/paletta/paletta-40-eves-a-kalaka-fesztival-2483355

https://hvg.hu/kultura/20190625_Gryllus_Daniel_Jo_celokert_szovetkeztunk

Koncertek nemcsak komolyzene-rajongóknak – #Papagenda

Elkezdődött a Kaláka Fesztivál

Kaláka Fesztivál a Felsővárosban

http://www.borsonline.hu/aktualis/szuletesnapi-kalaka-fesztival-lesz-az-iden-egerben/176643

http://www.kultura.hu/programajanlo-181107/kalaka-fesztival

40. Kaláka Fesztivál (június 27-30., Eger Érsekkert) – A Kaláka zenekar idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját

https://www.hirado.hu/kultura-eletmod/muveszet-design/cikk/2019/06/28/elkezdodott-a-jubileumi-kalaka-fesztival-egerben

40. Kaláka Fesztivál

40. Kaláka Fesztivál Egerben

https://www.travelo.hu/csaladbarat/20190628-magyarorszag-eger-mesevel-es-zenevel-varja-a-csaladokat-a-40-eves-kalaka-fesztival.html

https://visiteger.com/programok/kiallitas/jankovics-marcell-magyar-nepmesek-c-kiallitasanak-megnyitoja

Kaláka Fesztivál – Kétszeres jubileum a Gryllus testvéreknél

https://www.egriprogramok.hu/hu/esemenynaptar/149-zene-tanc/25939-40-kalaka-fesztival.html

https://www.fesztivalportal.hu/kulturalis-fesztival/kalaka-fesztival-eger

Kaláka Fesztivál

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-kalaka-fesztival.html

http://elmenyem.hu/kultura-es-muveszetek/kalaka-fesztival-2019-1/

Születésnapi Kaláka Fesztivált rendeznek Egerben

Születésnapi Kaláka Fesztivált rendeznek Egerben

Ma nyílik a jubileumi Kaláka Fesztivál Egerben

Napibontó

http://turizmusonline.hu/belfold/cikk/dupla_jubileumot_unnepelnek_az_egri_kalaka_fesztivalon

http://www.hkik.hu/hu/content/megyei-kezmuvesek-kalaka-fesztivalon

40. Kaláka Fesztivál

http://xn--rendezvnyfigyel-hnb3u.hu/fesztivalok-40-kalaka-fesztival-egerben-es-kornyeken-2019-junius-27-30/

https://blvd24.hu/2019/06/28/elkezdodott-a-jubileumi-kalaka-fesztival-egerben/

https://ekmkeger.hu/event/kalaka-fesztival-kedvcsinalo-koncertek/

https://euroastra.blog.hu/2019/06/18/40_kalaka_fesztival